av Per Arne Olsen | 14. februar, 2010  

Ytringsfrihet som verdi

Ytringsfriheten er for et demokrati hva oksygen er for alt liv: fundamentalt.

Dersom man ikke har full ytringsfrihet har man ei heller demokrati. Hvis vi mener at folket skal ha all makt, noe demokratielskere faktisk mener, så må man samtidig erkjenne at alle meninger og ytringer må være tillat, selv de vi misliker sterkt.

Ytringsfriheten var sentral både i den franske revolusjon, den norske og amrikanske konstitusjonen, og ikke minst en viktig faktor i velferdsutviklingen vi har vært vitne til i den demokratiserte verden. Den er rett og slett bærebjelken i det samfunnet vi har formet. Derfor må den vernes. Vi kan aldri kompromisse og gi avkall på ytringsfriheten.

Det er ikke de meninger vi liker som trenger beskyttelse i form av ytringsfriheten. Det er de meninger vi misliker, ja kanskje til og med hater, vi er nødt til å forvare. Det er spilt mye blod, svette og tårer for å forsvare ytringsfriheten i verden. Det er det verdt.

Det er ikke vanskelig å forsvare ytringsfriheten for de som har de samme meninger som deg selv. Det er når din tro, din religion, dine verdier og meninger blir utfordret at det er vanskelig å forsvare ytringsfriheten. Det må allikevel gjøres.

Personlig og som humanetiker har jeg ingen sans for å “hetse” noen religioner. Jeg har betydlig respekt for mennesker som har en overbevisning og lever etter sin tro. Det er mennesker som misbruker sin tro og overbevisning jeg sliter med. De som undertrykker andre mennesker, deres meninger og rettigheter jeg misliker.

Man trenger ikke å like Dagbladets vurdering om å trykke tegningen av profeten, men man må forsvare deres rett til å gjøre det. Uansett. Alltid.

- Ytringsfriheten dreier seg om å forsvare ytringer du ikke liker.
- Ytringsfriheten dreier seg om å forsvare ytringer du ikke liker.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Et godt og balansert innlegg i en svært viktig debatt!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

tolerate freedom of expression liberated when I fordere to the abandoned town! But to describe the Prophet Mohammed who believes shake was disrespectful of
Prophet Mohammed! We should be a sign of respect for all prophets absolut!
Others let Proft alone!

Remember freedom of speech freed of all the iodine!

And if religious Muslims take over, the hell bump up from the ground!

Norway’s first open gays muslim
Klatham Alkexander Lie

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

har dagbladet rett til å sette bilde av din mor eller far eller en person som er viktig for deg med griseansikt i avisen?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva med å publisere en jøde med stor nese, pengesekk i neven og ett grådig blikk samtidig som han suger Uncle Sam ? Eller er det rasistisk?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Personvernet setter vel en stopper for ditt forslag Hans. Men, det er jo en del karikaturtegninger av oss politikere som dyr og andre skapninger. Det må vi selvsagt tåle.

Når det gjelder fremstiling av jøder eller andre folkegrupper så må vel dette være lov i ytringsfrihetens navn, så fremt til at det ikke bryter pornolovgivningen antar jeg.

For å sitere meg selv: “Personlig og som humanetiker har jeg ingen sans for å “hetse” noen religioner. Jeg har betydlig respekt for mennesker som har en overbevisning og lever etter sin tro. Det er mennesker som misbruker sin tro og overbevisning jeg sliter med. De som undertrykker andre mennesker, deres meninger og rettigheter jeg misliker.”

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Per Arne Olsen:
Som du siterer deg selv, er det det som er det overordnede bak tanken om ytringsfriet og også dannelsen av demokratiet.

Det er også ikke minst viktig at religionene blir passet på kontinuerlig.
For der finnes ikke noe mer lettvint å missbruke, enn menneskers enkle oppfattning av denne verden.
Dvs. Det er ikke religionen man passer på, men menneskene i den.

Det var også meningen når man laget religionene, å kunne beskytte gode mennesker mot samfundsnedbrytende individer
Så om mennesker tror på sine guder, spiller jo ingen rolle, såfremt de ikke oppfatter det som en selvopphøyet status.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Mener nok regjeringen bør kaste de demonstrerende Muslimene ut av landet. Når de nekter oss og publisere en karikatur tegning av profeten Mohammed bare for morro skyld er noe galt. Er så lei av hvordan de muslimene flykter fra Midt Østen hvor de blir bomba, og kommer hit og klager på at de ikke får nok omsorg. Så lenge de får 1 brød Skive vær om dagen her så har de allerede mer enn de hadde I hjemlandet :P .

Mener ikke være rasistisk og de fredelige muslimene kan bli, men er jo måte på hvor trangsynt de muslimene er, og å true indirekte med terror angrep bør straffes med 21 År.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Forresten, hva skjer med at Muslimer som aldri har jobbet I Norge kan hive seg på statskasse, trenger gjerne email svar her…

Ser jo et par utlendinger oppe hos vårst, hyggelige fine mennesker men kom hit og jobbet lavlønns jobber, fikk gratis opppussing I boretslaget fordi de har “rett” til det, mens andre betaler titusener av kroner av egen lomme, får de bare hive seg på stats kassa.

Kan ikke bare AP bli hivd ut av regjering?, trenger ikke et par faenskaper til og ledet landet, eneste grunner til at de vinner valget er fordi de er så “hyggelige” der og da, Minner nok Stoltenberg om Bush da

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Her er jeg 100% enig Per Arne, ytringsfriheten må forsvares uansett, om en folkegruppe ikke aksepterer det så mener jeg at de ikke har noe i dette landet og gjøre. Komme her og true vårt fredelige demokratiske land med terror, de kan prøve seg. Ja vi norske folk er snille men skjer det noe så vekkes et urgammelt viking instinkt og da ville ikke jeg vært de terroristene.

Muslimer er alt for hårsåre, her er noen tips til muslimer, lær å ikke ta alt så høytidelig, ta ting med en klype salt og le av de karikatur tegningene ikke bli voldelige og agressive av en liten ubetgydelig tegning.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Enig Ola, nå gir vi de I Norge de kan bare drømme om I Midt Østen, likevel så forlanger de mer

Postene min er på ingen måte min måte og være rasistiskm, men er jo ltit fakta :P

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette var et nogenlunde tilbakeholdent innlegg, da du må ta en rekke forbehold for å komme frem til ditt egentlige poeng. Og slik har debatt blitt (og kanskje også politikk) de siste årene. Om man ikke skriver helt uransakelig vil man bli tillagt meninger fra personer som er uenige med poenget, men som ikke har argumenter til å backe opp hvorfor. Dette er svært irriterende. Den gode gamle tilliten og godtroen forsvant fra Norge i løpet av 90-tallet…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er stolt av å være fra samme by som Per Arne Olsen! Ytringsfriheten er etter min mening det viktigste vi har, og må under ingen omstendigheter bli “temmet”. Er også enig med det Glenn Jacobsen sier, det er bare synd at dette ikke er den allmene oppfattningen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er det også greit å klistre opp hakekorsplakater på gatehjørnene? Og kan vi dekke dette over med retten til ytringsfrihet?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Per Arne

Hvis jeg hadde hatt en nabo som jeg vet er følsom ovenfor visse temaer og som jeg vet blir såret når de temaene blir dratt for langt…..

Hvis jeg da henger opp en plakat på døren min med akkurat det temaet bare for å vise at jeg kan gjøre det….

Hvis jeg vinner en rettssak mot ham, og tilogmed kanskje får erstatning, fordi jeg har rett til å gjøre det….

Hva skal jeg egentlig med “seieren” hvis jeg har gjort meg til uvenns med naboen min, og kanskje gjort andre skeptiske ovenfor meg og min måte å te meg på?
Har jeg da fått nok “poeng” til å si at jeg kan omvende naboen min, eller kanskje be ham respektere det eller flytte vekk?

Du skjønner kanskje hvor jeg vil?
Ytringsfriheten som her forsvares gir ikke grobunn for et ekte vennskap mellom oss som bor i dette landet.

Hilsen Jon

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg mener at det som det faktisk er snakk om her, er å vise at ytringsfriheten ikke kan “temmes” nå noen måte. I dette tilfelle er det snakk om mange muslimers reaksjon på Dagbladets karikatur. Men også på Kurt Westergaard karikatur.

Jeg har sett karikaturtegninger av veldig mange guder og hellige personer; Buddah, Gud osv. Ingen av disse har fått store mengder kristne, eller buddister til å rasere en hovedstad eller gå i store demostrasjonstog. Og ja, jeg vet hva dere vil si. “Muhammed er en ekstremt viktig person for muslimer osv”. Vet du hva? Det er faktisk ingen grunn til å reagere på den måten.

Det finnes også en forskjell på tro og viten. Bush og Obama har vært “offer” for karikaturtegninger, og det flere enn en gang . Og den ene er grovere enn den andre. Disse personene finnes faktisk. Du ser likevel ikke en haug med Amerikanere som demostrerer i / imot Norge av den grunn.

Muhammed er en profet som en religion TRO fantes en gang i tiden. Jeg oppfordrer alle som en å legge ut Muhammed karikaturene på sine Facebook / Twitter sider. Dette for å vise at vi faktisk har ytringsfrihet. Det samme gjelder alle landes aviser.

Men legge dog ikke alene. Innkluder karikaturer av alle verdens hellige personer, så dette ikke kan sees på som mobbing av muslimer i Norge.

Og Innvander; Det var et helt irellevant innlegg som har null og nix med saken å gjøre. Har du ikke noe relevant å si, kan du etter min mening la være å si noe. Men jeg kan ikke tvinge deg til å si noe relevant, ettersom vi har yttringsfrihet.

Mvh Henrik Larsen

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til innvander..
Hei, er de slik du har tenkt å fremme saken din på? kaste alt dritten du bare kan til Normenn og samtidig forventer du/dere respekt fra dem??
Ikke bare du viser vilken tulling du er, men ødelegger du også for oss andre utlendinger som prøver faktisk å ha ett fredlig liv her i dette landet.
Som en ekte muslim burdte du først og fremst være høflig og tolerans. Om du ikke er fornøyd med noen eller er såret over en sak, kan du si din mening med litt høflig og kontorolert tone, ikke bare åpne kjeften å slenge ut alt dritten du kommer på.
Forresten, selv er fra Iran og ateist. Har nemmlig fått nok av hele religion dritten, for det var nettop religion som har ødelagt landet mitt…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Behead those who insult islam

http://bit.ly/d0ewxP

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

HÅPER PÅ EN DEMOKRATI OG ISLAMFRI IRAN…DEN DAGEN VI BLIR KVITT ISLAM OG RELIGION I IRAN, ER DEN DAGEN VI KAN BEGYNNE Å LEVE IGJEN.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Setter pris på debatt. Selv om enkelte her bruker ord og uttrykk jeg ikke ville brukt, så aksepterer jeg at man uttaler seg krast. Dette handler også om ytringsfrihet.

Jeg kommenterer ikke innleggene hver for seg, men jeg kan på generelt grunnlag, uavhengig av religion eller trosretning, si at jeg fortsatt mener at ytringsfriheten handler om å tåle meninger man selv er uenig i.

Ytringsfriheten kan være sårende. Den kan være brutal.

Men alternativet til ytringsfrihet er langt, langt verre.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hold nå ballansen i dette.
Det skrevne ord er stekt når det uttrykkes saklig.
Men et bilde, et fotografi man legger inn eks..på VGB gir en ganske god og lettfattelig opplevelse av en situasjon.

Dersom man nå tenker på alle de menneskene innenfor kristendommen som har spilt sitt liv og som gjennom misjonering osv har ofret seg selv på grunn av en tro, så blir det millioner på milloner.
Og motsatt.
Ingen troende uansett vet hva de tror på. Ingen troende vet hvordan og hvorfor det ble laget en tro for dem.

På samme måte som man har forsøkt å dempe de verste utslagende i kristendommen, fra den ble startet for flere tusen årsiden, som er vellkjent, så vil der også være refleksive mennesker i land der islam praktiseres som med like mye opptatt at sine troene ikke skal gå over stag.

Etter manges mening bør Krf ikke være et politisk parti, men holde sin tro innenfor de hus som var ment for denne praktiseringen.
Det er det nok også noen i disse andre landene som mener.

Man lager ikke en religion dersom alle hadde hatt en refleksiv og rasjonell tankegang.

Da hadde man jo kunne ha tenkt selv uten at noen hadde brukt år av sitt liv for å finne ut hvordan man skal kunne rettlede mengden.

Karikaturtegninger har eksistert i tusenvis av år. Napolion ble karikert for sine idiotfakter.
Det er jo ikke Muhammed eller Jesus eller Moses som blir karikert.
Det er handlingsmønsteret til tilbederne som resulterer i karikaturene.
Ikke personene bak..
Så dersom ikke islamister forstår dette, da er det ikke rart at de oppfører seg som de gjør.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Alle muslimer er ikke ytterliggående,men de tilhører samme gruppen.
Denne gruppen blir bare større og større i landet vårt.

Om noen år lurer vi på hva som gikk galt, når denne gruppen er så stor at de kan, ved hjelp av demokratiske rettigheter, tvinge etniske nordmenn i kne.

Nå må politikerene stå fast på våre rettigheter til yttringsfrihet. En ser jo klare tendenser til at mange vegrer seg, eller tør, til å si sin mening.

Vi får håpe at det ikke er de ytterliggående muslimene som styrer landet om noen år.
Jeg har desverre bange anelser, når en ser på resten av den muslimske verden…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bloggeren kan jo ta en titt på denne artikkelen, så vil argumentasjonsrekken falle i grus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Anaerobic_organism

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hva er det muslimene maser om??? Det figurerer utallige tegninger i arabiske land der kristne og jøder blir karrikert på mindre flatterende måter. DET er liksonm helt greit å harselere med kristne og jøder, men når tegningene sår tilbake på dem selv, vel, da bryter det løs. Er det dere muslimer som har enerett på å karikere forhold omkring andres tro??

Ellers, meget bra innlegg, ALI, håper virkelig dagen kommer det Iran er fri for diktaturisk islam og kan bli en fri og selvstendig stat.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er ytingsfrihet bare et verktøy som brukes bare mot islam, og ikke mot kristne og jødiske terrorister? For slik som jeg vet så er ikke ytringsfrihet total jeg vil ikke engang kalle de karikaurtegninger det gir dem en slags uskyldig effekt det er mer hets tegninger der muslimer føler seg diskriminert, fornærmet og undertrykket i Europa! Ytringsfrihet er nemlig en rett som kan lett misbrukes til å fornærme og diskriminere og undertrykke! Kan jeg imorgen gå med nazi-symbolet? Kan jeg tegne stygge jøder og hvordan de hadde det under andre verdens krig? Ringer den en bjelle nå Per Arne? Eller er det forskjellige regler som gjelder muslimer og ikke-muslimer?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei,

Jeg vil først og fremst si at jeg er enig i P.A. Olsen når det gjelder å helliggjøre ytringsfriheten, den har bygget mange brosteiner i mange land gjennom tidene. Jeg støtter imidliertid ikke å publisere flere karikaturer på trass, bare for å se hvilke konsekvenser dette kan gi. Terrror og vold kan aldri rettferdiggjøres, selv ikke når ens helligste blir krenket. Det jeg trur ikke mange muslimer tenker over i denne konflikten er hvor stor/viktig ytringsfriheten er i vårt land og andre vestlige land. På mange måter kan denne sammenlignes med en religion, for de fleste av oss er kristendommen såpass utvannet uansett. Vi klarer ikke sette oss inn i hvor viktig islam er for muslimer og hvordan skal mennesker fra land som undertrykker, hvor ytringsfrihet ikke er eksisterer, klare å forstå dette? Avslutnigsvis vil jeg si, skjerp dere muslimer, hvis Gud eksisterer, trur jeg han ville rivd seg i håret over denne bagatellen. Han tåler en karikatur, tro meg!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg må bare si det at jeg har aldri vært rasist, jeg har egentlig aldri brydd meg noe særlig eller tenkt noe særlig på alle de invandrere som kommer hit men når jeg ser det som jeg så på nyhetene her for leden, den ulovlige demonstrasjonen og den trusselen han ledern for demonstrasjonen kom med da blir jeg forbanna og nesten på grensa til å bli rasist.

Finnes ikke et bedre land og bo i, i hele verden, finnes ikke et snillere folkeslag enn nordmenn så kommer det sånne idioter av noen muslimske ledere som potensielt kan sette griller i hodene på noen uheldige individer. Dette må jeg si var svært uheldige uttalelser denne lederen kom med for dette vil bare bidra til ¨å skape større splittelser blandt oss.

Han burde skamme seg han ledern, burde bli satt bak lås og slå etter min mening, her har vi altså en leder skikkelse i det muslimske miljøet som prater om terror anslag mot norge der mange uskyldige kvinner og barn kan DØ på grunn av noe så bagatell messig og så latterlig som noen tegninger. Helt sykt og ganske så skremmende utvikling må jeg påpeke.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

sara linn, hvem er de kristne og jødiske terroristene du snakker om egentlig? og nei ytringsfriheten er ikke bare et verktøy som brukes mot islam, ytringsfriheten er friheten til å ytre hva man vil uten at det skal få noe konsekvenser, denne ytringsfriheten gjelder like mye for alle i et demokratisk land. Som en nevnte lenger opp, i de muslimske landene så lager de karikatur tegninger av f.eks jøder.
Hadde vært artig å sett en karikarur tegning av jesus nå i disse tider så skulle vi sett hvor mye vi bryr oss, hadde sett på tegningen i mandags utgaven i lunsjen på jobben, hadde ledd litt av det, kasta avisa i søpla og glemt på tirsdag.

Som jeg sa tidligere, muslimer er alt for hårsåre, når de bor i landet vårt så må de lære seg våre verdier og leveregler, eller skal vi lære oss å leve som dem?
Blir litt feil,blir det ikke?

Ytringsfrihet er ytringsfrihet, finnes desverre ikke noe mellom ting og det må muslimer respektere.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det finnes grenser på alt og ytringsfrihet er ikke et unntak! Hva er det så galt med denne demostrasjonen som fant sted på lørdag, den var da lovelig og uten “trusler”? Eller er det bare det negative dere frpers klarer å fokusere på? Lørdagens demostrasjon tar avstand fra advasler mot terror!
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.6992381

Og det er selvfølgelig ingen overraskelse at folk tar dette alvorlig når det kommer fra den brune skjeggete mannen. Men kommer det fra den hvite skjeggete mannen derimot, er det en annen sak .

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/krigen-mot-terror/artikkel.php?artid=511266

Karikaturene er rett og slett sjikanøse og har absolutt ingenting med yringsfrihet å gjøre med rene provokasjon! Er det greit at man begynner å tegne jødehets tegniger slik som det ble gjort på 1930-tallet? Kan jeg tegne og gjøre narr av holocoast? Eller er det andre regler som gjelder?!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei…
Det ender med at vi mister alt våre tidligere generasjoner har jobbet for og bygget opp, og at vi blir nedprioritert og tilsidesatt i vårt eget land.. Mye vil ha mer, fanden vil ha fler..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei.
Jeg er helt enig med Dagbladet og alle som vil ytre seg.
Jeg har begynt å hate muslimer fordi de kommer til Norge som asylsøkere og skal begynne å terrorisere oss nå. De snakker stygt om norske jenter og homofiler også.
Jeg er selv ikke norsk men skjemmes overfor disse innvandrere som komme hit å lage bråk.
Beklager mine sterke uttalelser men jeg er en vanlig borger som betaler skatt og er helt maktesløs om dette. Mange nordmenn ønsker ikke flere muslimer her i landet, jeg er enig med Dagbladet.
Mvh
Ines.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Siden Per Arne Olsen er så opptatt av ytringsfrihet,håper jeg denne ytringsfriheten gjelder ALLE borgere,også biologiske foreldre med barn under offentlig omsorg. Viser til et åpent brev fra Human Rights Alert-Norway :

Åpen e-post til norske politikere.

Foreldreansvaret forsøkt fjernet?

Human Rights Alert- Norway (HRA-N) ønsker med dette å ta opp spørsmålene rundt foreldreansvar i forbindelse med behandling av “ENDRING AV PERSONOPPLYSNINGSLOVEN O1.11.2009″ som har vært ute til høring og skal snart til behandling i Stortinget.

Jfr. barnelovens § 30 har foreldre både en rett og plikt til å ta avgjørelser for barnet om personlige forhold. Dette vil i utgangspunktet omfatte alle de forhold som ikke gjelder økonomi, og som derfor skal håndteres av foreldrene. Det å samtykke til personopplysninger er en slik avgjørelse.

Vi viser her spesielt til vårt tilsvar til denne høringens kap. 8, hvor det foreslås å begrense foreldrenes samtykkekompetanse hvor BLD uthever en spesiell gruppe som dette forslaget skal gjelde for: Biologiske foreldre til barn under offentlig omsorg.

Som Personvernkommisjonen fastslår er det et sentralt prinsipp i norsk og internasjonal barnerett, at utøvelsen av foreldreansvaret skal skje ut fra hva som er barnets beste.

HRA-N ønsker igjen å vise til Kirsten Sandbergs doktoravhandling “Tilbakeføring av barn etter omsorgsovertakelse”: “Både den danske og norske forfatteren gir uttrykk for at det stilles store krav til de foreldre (mødre) som kommer i barnevernets søkelys, kanskje større krav enn dem vi vanligvis stiller oss selv og hverandre” (s.103)

Og videre: “Ett motto i barnevernet har vært: “Det er barnet som er vår klient” Dette kan ha tjent til at man i en del tilfeller har oversett at mor og barn i utgangspunktet har sammenfallende interesser, og har sett moren mer som en motstander enn en medspiller” (s.107)

Departementets forslag om å sette til side og erstatte foreldres ‘foreldreansvar’ ved å innføre en særregulering som å oppnevne en ’samtykkeperson’, viser nettopp det Kirsten Sandberg her påpeker. Departementet overser helt det faktum at barn og foreldre i de fleste tilfeller har sammenfallende interesser, og at de ser på biologisk familie (mødre) mer som en motstander enn en medspiller.

Når HRA-N igjen tar opp dette, er det med bakgrunn i at vi anser dette som et klart forsøk på igjen å få fjernet ‘foreldreansvaret’ ved omsorgsovertakelse, og vi viser til BLD`s endringsforslag til barnevernloven 10/12-2008 hvor dette også ble forsøkt fremmet, men nedstemt av Stortinget.

Vi viser til Ot.prp. nr 44(1991-1992): “I hvilken utstrekning miljøbetraktninger bør telle med ved vurderingen er også et vanskelig spørsmål. Skal det for eksempel legges vekt på at barnet har et rikere sosialt og kulturelt miljø hvor det bor hos fosterforeldre, enn det er der de biologiske foreldre bor.” og videre: “I en høyesterettsdom er det lagt til grunn som lovens utgangspunkt i dag, at barn bør vokse opp hos sine biologiske foreldre. Etter utvalgets oppfatning bør en holde fast ved dette utgangspunkt …… Tilknytning til de biologiske foreldre er i seg selv en ressurs for barnet. Den omstendighet at foreldrene en gang har vært i en situasjon hvor de ikke har maktet sin oppgave, skal ikke i seg selv diskvalifisere dem på lengre sikt.”

Smerte og sorg kan vanskelig måles i penger, men det kan samfunnsutgiftene som øker dramatisk i takt med at barn og familie skilles som følge av det vi anser som en familiefiendtlig politikk. Det snakkes så mye om ‘eldrebølgen’, men slik som barnevernet i dag stevner frem blir nok samfunnsutgiftene i ‘barnevernsbølgen’ størst.

HRA-N vil avslutte med et utdrag av H.M.kongens nyttårstale 2008. Sitat: “Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rettigheten er det ikke alltid lett å unne hverandre. Det letteste er å forby det vi ikke liker, men vårt demokrati er nettopp bygget på frihet til å være uenig og ha mot til å uttrykke det. Forbud er fryktens våpen. Trygghet er toleransens.”

Vi håper med dette endringsforslaget som vi anser som et nytt forsøk fra BLD departementet på å sette til side ‘foreldreansvaret’ ved omsorgsovertakelse i en barnevernsak, og erstatte det med å oppnevne en ’samtykkeperson’, ikke blir tatt til følge ved behandling i Stortinget.

Med vennlig hilsen

Leder og Styret i Human Rights Alert – Norway (HRA-N) 14.02.2010.

http://www.hra-n.no

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

,passpå hva du sier Henrik,,du er ik mann nok til å sidet her ute:du er en nerd som sitter foran pc hele tiden sikkert bruker brille å,hvordan kan dagbladet gjøre noe sånnt tenk hvis alle muslemer tiser i norge hele norge drukner,,dere er ingen ting .dt er usa som bestemer over dere uanset hva du el per sier

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ytringsfrihet = Bra. At media bruker det som nærmest kan kalles “mobberettigheter” for å selge avviser burde et sivilisert samfunn se seg for gode til. Frihet under ansvar fikk jeg høre når jeg var liten, er det utdatert kanskje?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Noen usaklige innlegg her, men det må man tåle i yttringsfrihetens navn.

Jeg syns Per Arne Olsen hadde et meget godt innlegg. Som han selv skriver så må man ikke like forsiden til Dagbladet. Man kan til og med synes det var dumt av Dagbladet å gjøre dette. Mange følte seg såret. Det var kanskje meningsløst?

I dag har vi imidlertid fått en annen sak, hvor det er en som mener det er helt greit å stene homofile til døde. Dette syns jeg er en grotesk holdning og mening. Det krenker definitivt de homofile.

Allikevel mener jeg man har rett til å mene at homofile skal stenes, selv om jeg er dypt uenig, og at det er svært krenkende overfor en stor gruppe mennesker. Ytringsfriheten gjør at disse holdningene kommer frem i lyset, slik at vi kan argumentere i mot. Det er nettopp dette som gjør ytringsfriheten så ekstremt verdifull. Vi må tåle meninger som får oss til å spy.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

amir rykkinn: At ikke jeg tør å praktisere det er skriver, kan vel ikke du vite noe som helst om. Etter det jeg kunne tyde utifra kommentaren din er du ikke helt fornøyd med å være her.
Det er ingen som stopper deg fra å forlate Norge, noe jeg anbefaler at du gjør hvis du ikke ser viktigheten av ytringsfriheten og vår praktisering av den.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg forstår ikke hva vi er ute etter,,, det ser ut som vi er i ferd med å skape borger krig i landet, har dere tenkt noen ganger hvor vil det føre. oki greit yttringsfrihet er viktig er helt enig i det, men er det virkelig yttringsfrihet vi snakker om eller er det kun ett “spicy” tema for dagbladet. Har vi blitt så respektløse, er det så vanskelig å respektere andres relgioner. Dere som mener muslimer er respektløse men hva med dere selv, kan dere da tåle hva de sier, f.eks tema idag i db.no “Dette er kvalmende”, jg jeg er imot at homofile skal steines men hvorfor sårer det dere så veldig? hvorfor klarer dere ikke tåle hva som ble sagt ? hvorfor ble dere kvalm?… Yttringsfrihet gjelder vel for alle eller er det ett unntak for muslimer?
det INES sa tidelig i bloggen at hun har begynt å hate muslimer bare fordi de kommer til Norge som asylsøkere, DET ER FAKTISK DET DUMMESTE JEG HAR VÆRT BORTI. Det er mange andre asylsøkere som kommer til Norge som ikke er muslimer, hater du dem også og hva med de muslimene som ikke kom som asylsøkere og som jobber dag og natt og betaler skatt, vil du elske dem da? Det jeg har forståttetter hva INES skrev er at alle ikke muslimer som betaler skatt er vanlige borgere og de muslimer som betaler skatt er ikke en vanlige borgere, LATTERLIG ikke sant, Dere som kommer med kommentarer må nok jobbe litt hardere for å bevise at muslimer er mindreverdt enn andre det.
KAN DERE FORKLARE MEG HVA SOM ER FORSKJELL MELLOM HITLER OG DERE SOM GJEMMER BAK YTTRINGSFRIHET OG KRENKER MUSLIMER

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

GLEMtE Å SI. ja msulimer blir bombet ned men hvem er det som gjør det og hvorfor? Er dere sjalu av dem , er landet dems bedre enn deres land kanskje. kanskje dere er redd for at de skal bli rikere enn dere, som de allerede er, som dere enkelte tenker ja vi bomber dem ned og ta over landet, hva med hvis muslimer skal begynne å tenke på det samme måte hva vil dere si da,, kanskje de bør gjøre det, slik t dere da må søke asyl andre steder, kanskje dere vil da forstå hvordan det er å miste sitt land, ”
eller kanskje muslimer skal stå bak yttringsfrihet og krenke litt på deres verdier, ett lite eks var jo om homofile, men dere ble plutselig kvalm av det :) . er det så vannskelig å smake på det dere selv har produsert, og dere ber oss om å fordøye det?
Du ser ned på en jente som går med hijab hvorfor? hvor er yttringsfriheten som Dere hyler av….
ikke at dere så veldig smarte men smarte nok til å forstå hvor jeg vil

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Når er du virkelig “way off” zara. Det er ikke snakk om på krenke muslimer. Det er snakk om at alle må følge Norges lover, enten du er Muslim, Jøde eller etnisk Norsk. Dette gjelder så lenge du oppholder deg i Norge.

Og det at du sammenlikner oss med Hitler finne jeg faktisk litt fornærmende. Jeg skal likevel ikke gå helt på styr, for som tråden handler om, vi har faktisk yringsfrihet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg skjønner et Dagblad-saken er en aktuell sak, og at denne tråden derfor ofte dreier inn på dette tema for mange.

Jeg vil imidlertid påpeke at Olsen trekker opp ytringsfriheten på generelt grunnlag, noe som bør diskuteres nærmere av enkelte her inne.

Ytringsfriheten bør være eksplisitt, og den skal selvsagt gjelde for alle. Dette understreker Olsen tydelig i sitt innlegg.

Denne debatten fortjener ikke å skli ut i en skyttergravsdebatt for eller i mot muslimer.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg sier det i gjen og i gjen!!! IKKE la dere lure, kjære naive nordmenn, skandinaver… Blogger og den norske konvertitten Yousef Assidiq kaller disse linkene for “klipp og lim”… De er laget av Channel 4 UK! NÅR er nok nok, og NÅR skal, Stoltenberg, Storberger, Støre gjøre noe åt denne TRUSSELEN og beskytte den NORSKE befolkningen og landet jeg elsker over alt annet?!?!?!

Dette er det sanne fjeset til Islam!!!

Dispatches – Undercover Mosque, channel 4 uk

http://video.google.com/videoplay?docid=2515587181120245843#

Undercover Mosque: The Return A year-and-a-half after the critically-acclaimed film Undercover Mosque was first screened, Dispatches goes undercover again to see whether extremist beliefs continue to be promoted in certain key British Muslim institutions

http://www.truthtube.tv/play.php?vid=601
http://www.truthtube.tv/play.php?vid=602
http://www.truthtube.tv/play.php?vid=603
http://www.truthtube.tv/play.php?vid=604
http://www.truthtube.tv/play.php?vid=605

Sjekk linken og les boka, God Is Not Great, How Religion Poisens Everything, Christopher Hitchens. http://www.youtube.com/watch?v=0YPmt8TUoX4&NR=1

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hadde ikke det beste vært å utryddet hele Islam? Blir så inni helvette provosert! 21% av Norge er muslimer, og et par får ikke 2barn, de får 10! Tenkt dere om 50år, de kommer til å ta over. Og hvorfor får de innvandrere morssmål-kurs + slipper nynorsk? Det beste hadde vært å lært de norsk, slik at foreldrene deres igjen må snakke norsk for å kommunisere. Er ikke for nynorsk, men må vi som er norske ha det skal faen meg de ogås ha det! FRP!!!!!!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hadde ikke det beste vært å utryddet hele Islam? Blir så inni h provosert! 21% av Norge er muslimer, og et par får ikke 2barn, de får 10! Tenkt dere om 50år, de kommer til å ta over. Og hvorfor får de innvandrere morssmål-kurs + slipper nynorsk? Det beste hadde vært å lært de norsk, slik at foreldrene deres igjen må snakke norsk for å kommunisere. Er ikke for nynorsk, men må vi som er norske ha det skal f meg de ogås ha det! FRP!!!!!!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

En ting til, de fleste muslim-innvandrere kommer ikke fordi de kommer fra vanskelig kår engang, de fleste er onkler, tanter og annen slekt fra de som har fått oppholdstilatelse her! Hvordan i h kan de komme hit og kreve nye normer og regler? Vi har bare oss selv og takke, som har stemt inn de politikerne vi har idag! Eneste grunnen til at jeg skal stemme FRP fra nå av er pga innvandringspolitikken dems, ikke noe annet! Heldigvis ser det ut til at den yngre generasjonen har skjønt det!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

zara: Du er så jævlig dum – gå å legg deg! Å stå frem med at homofile burde steines har ingenting med ytringsfrighet å gjøre, ditt dumme brød.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Og en ting til zaa, hvor mange ganger har ikke dere gjort noe ala med Gud\Jesus? Det er heller ikke snakk om at dere er mindreverdt, men at dere er hjernevasket – derfor synes jeg synd på deg. Hvorfor skal dere få morsmål-kurs, slippe nynorsk når innvandrere fra Sverige, Danmark etc ikke får det? Hvorfor får ikke vi morsmålkurs hvis vi flytter til Afghanistan?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Desverre er det blitt slik at rasisme og hat mot innvandrere og spessielt muslimer bare blir større og større. Fortsetter de slik vil de etterhvert ha majoriteten i norge mot seg. Desverre er det slik at om 20 til 50 år så kan majoriteten i norge nettopp være muslimer… og da er det farlig for oss nordmenn å bo her dersom disse er fundamentale galninger.. Nå må Norge som stat snart sette en stopper for denne tolleransen vi viser muslimene.. får vi noe tolleranse fra dem???

Jeg frykter for fremtiden til mine barn! Våkn opp Norge!!! Ta avstand og vis motstand!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hi Folks,
I think freedom of speech has value only when it is not abused. I am surprised that Frp and the devil’s agent Per himself threatened the taxi drivers with license revocation because they want to express their rights to protest.

You want to unleash freedom of expression only when the minorities or muslims are affected but when minorities demonstrate I hear stuffs like “de odeleger for seg sjølv”.
This is hypocrisy beyond comprehension. I mean what exactly is the value in depicting someone’s else sacred belief essence a pig.

Siv Jensen is a lesbian, no norwegian newspaper dare put it in writing. I am a christian, and I will be insulted if you depict our Lord Jesus Christ as a pig. I dare any newspaper to tell me who Jensen is cavorting with, then I will know you are serious about freedom of speech.

For a country that awards Nobel price the way this is handled is a proof that your democracy is premature, and that the politicians here are infants when it comes to understanding essense of nation building.

What do you really want to gain by denigration minority religions? if dagbladet is really serious about freedom of speech well let them depict any member of the royal family as a pig or a slut. I bet they dare not! Thats something most Norwegians respect and adore. And I personally rever them to. And will fell offended if you insult any member of the royal family. So if you wont denigrate what is dear to you, why denigrate and attempt to insult what is dear to others under the guise of right to express opinion.

To sum this up I want to say Lothar Matheus was right “Dicke Hund”. Thats what this idiots in dagbladets are !

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“If dagbladet is really serious about freedom of speech well let them depict any member of the royal family as a pig or a slut”

Well, Jobez. They’ve been there, done that.

I guess you just lost part of your point, didn’t you?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

well show me an article with the caricature, then I will concede my arguement. Or show me any article that shows the girl Siv Jensen is cavorting with, then I will say there is truly free speech in norway.

Dont forget 28 years ago in Norway, “nordlending” were denigrated to the limit of disgust. Signs like “norlending, hund og utlending er ikke velkommen” were common place . Today it is the utlending.

Democracy in this country is weak. Thats a reflection of your willingness to protect the dignity of minorities. No newspaper will print stuff like that in the UK nor England not even France. Guess what I dont know of any civil servant, policeman nor “embetsman” who had been convicted of any crime in recent times! There is always a way out. Thats how weak the justice system in Norway is unfortunately. You have norwegian diplomats engaging in child abductions aiding and abetting of drug traffickers! Of course there is a whitewash excuse for these. I mean the justice system is so weak to deal with all these. There is backdoor negotiation going on now to bring the Congo murderers home “hurray”.

For anyone to expect a slap on dagbladet’s wrist for their insensivity will just be a stress for the reward of futility.

Norway is a country rich in material resources, spending money to buy goodwill and to look good abroad, but is rotten whet it comes to minority rights at home. Worse enough with misfortune of having some amazing semi-illiterates and demagogues as politicians.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til Henrik Larsen
Hadde ikke det beste vært å utryddet hele Islam? Blir så inni helvette provosert! 21% av Norge er muslimer, og et par får ikke 2barn, de får 10! Tenkt dere om 50år,
Bevis nok til at jeg sammenligner slikt atferd med Hitlers .

Til Øyvind, Yttringsfrihet betyr at man kan si hva man mener. han sa hva han mente, det er en annen sak hvor mange faktisk blir enig med det han sier men han har fortsatt rett til å si hva han mener…

Jobez keep it up,, bra sagt jeg er helt enig med deg

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Heia

Jeg la på ei ekstra stjerne på dette innlegget for her har du essensen av det tunge åket som heter yttringsfrihet . Jeg må si meg enig i de synspunkter du fremmer her og og legger inn en link til en artikkel i egen blogg som har en rekke artikler om temaet ..
http://31343.vgb.no/?p=412488

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Zara: Har jeg noengang sagt at jeg vil utrydde hele Islam? “21% av Norge er muslimer, og et par får ikke 2barn, de får 10! Tenkt dere om 50år” er en persons mening. Jeg har aldri sagt noe som kan relateres til dette.

Har føres det en debatt om ytringsfriheten og viktigheten med den. Hvis du er ute etter å sammenlikne meg med Hitler fordi jeg tror på ytringsfriheten, forslår jeg at du tar det et annet sted.

Jobez: I won’t even bother looking for one. Page 2-3 in VG (The newspaper), is where you’ll find caricatures every singel day. And yes, I’ve seen king Harald as a pig and Siv Jensen as a slut. Siv Jensen was not to happy about if, but see respected the fact that we’ve got the freedom of sceech.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hi Larsen,

I will like you to comment on the other issues I raised. I mean no journalist will depict Norwegian royals in a humiliating way. The choices here are clear . Lets uphold the dignity of everyone that live in this small country .

Equal and fair opportunity/treatment for all. Thats what “trygg” will never buy.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Well mr. Jobez. Thanks for clearing that up. I see your point now. And it is a good one, I most say.

“No journalist will depict Norwegian royals in a humiliating way”, that is true. Unless that picture is suitable for the situation. If soo, it would not be seen humiliating. It would be considered as funny.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvis tilhengere av en hel religion(kristendom er like mye eventyr forresten) føler at de blir mistenkt som ekstremister og terrorister, klart man reagerer da! Hvem har lyst til å gå rundt på gata og bli sett stygt på fordi alle forbinder deg med terrorisme?? Vi nordmenn har blitt dumme og korttenkte av å ha det for bra. Vi tror at norge er det eneste landet i verden.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00