av Per Arne Olsen | 19. mai, 2010  

Gulrot eller avgiftspisk?

Helsefraksjonen poserer med en av gullstatuene utenfor Stortinget.

Helsefraksjonen poserer med en av gullstatuene utenfor Stortinget.

Det er for meg uforståelig hvorfor det hver eneste gang skal brukes pisk når man ønsker fornuftige endringer i et samfunn. Som den småkorpulente, hjertetransplanterte 49-åringen jeg er vil jeg mye heller slå et slag for gulroten.

Nordmenn spiser for usunt. Svaret på dette er ikke å gjøre usunn mat dyrere gjennom å øke skatter og avgifter, men å gjøre sunn mat biligere. Det norske landbruksregimet er et svært fordyrende system, som sørger for at bøndene får dårlig betalt for sine varer, samt at forbrukerne må betale langt mer enn nødvendig for sunne gode produkter i butikkene. Byråkratene i landbruksorganisasjonene sitter igjen med sunne kaken.

Jeg er ikke tilhenger av at man skal forby, skattelegge og avgiftslegge alt man ikke liker i et samfunn. I blant er det viktig å erkjenne at vi er mennesker, og at mennesker gjør feil. Det skal faktisk være lov å gjøre feil valg her i livet. Det som imidlertid er viktig er at mennesker blir gitt gode forutsetninger, og ikke minst, valgmuligheter til å ta fornuftige valg for seg og sin familie. Billigere mat er et godt virkemiddel i denne sammenheng. Med andre ord, nok et godt argument for FrPs skatte- og avgiftspolitikk, som ville sørget for billigere sunn mat.

Jeg har stor tro på at det ligger en ubeskrivelig verdi i det at folk får styre over sine egne liv, uten at staten og Arbeiderpartiet skal bestemme over deg fra vugge til grav. Det å ha mulighet til å velge, samt ha ansvar for de valg man tar, gjør at mennesket i seg selv blir verdifullt. Dette må vi aldri glemme.

Uttrykket pisk eller gulrot har sjelden vært mer treffende. Skal man gjøre den norske befolkningen sunnere har jeg langt større tro på effekten av en gulrot, fremfor en ny avgiftspisk.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00